Нове посвідчення з ОП: чи треба міняти, переходячи на інше підприємство

Згідно статті 13 Закону про охорону праці, на підприємстві має бути створена або служба охорони праці, або мають бути певні посадові особи, які виконуватимуть функції, пов’язані з охороною праці.

Нові нормативні акти у сфері оплати праці

Нове посвідчення з ОП: чи треба міняти, переходячи на інше підприємство

Обов’язковість створення служби охорони праці у роботодавця залежить від кількості працівників.

Відповідно до статті 15 Закону про охорону праці, якщо у роботодавця працює 50 та більше осіб, то роботодавець має створити окремий підрозділ у вигляді служби охорони праці. Якщо на підприємстві працює менше ніж 50 осіб, функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

Якщо ж на підприємстві працює менше 20 осіб, то для виконання функцій охорони праці на договірних засадах можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

Нормативні документи з охорони праці встановлюють конкретні вимоги до спеціалістів з охорони праці в плані кваліфікації, навчання та перевірки знань.

Згідно з п.1.5 Типового положення про службу охорони праці № 255, керівники та спеціалісти служби охорони праці повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами.

Крім цього, п.1.6 Типового положення встановлює, що навчання та перевірка знань працівників служби охорони праці проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Такі ж вимоги по проведенню навчання та перевірки знань встановлюють пп.3.1, 3.11, 5.1, п.5 Додатка 3 Типового положення № 15. А згідно з п.1.17 цього положення, не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Відповідно до п.5.6 Типового положення № 15 позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Тому інженеру з охорони праці при переході на роботу на інше підприємство необхідно отримувати нове посвідчення з охорони праці.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13859

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14907

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді