Чи можна звільняти з «декретного» місця: роз’яснює Держпраці

У Держпраці роз’яснили чи має право роботодавець звільнити жінку, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку, якщо ця жінка працювала на місці основного працівника, який на той час знаходився у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

Чи можна звільняти з «декретного» місця: роз’яснює Держпраці

На час відпустки основного працівника по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку, роботодавець має право прийняти іншу особу за строковим трудовим договором, відповідно до вимог ст. 23 КЗпП України.

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 184 КЗпП України, звільнення жінок, які мають дітей віком до трьох років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов`язковим працевлаштуванням.

Допоможемо знайти законні підстави звільнити працівників

Обов`язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Враховуючи викладене, звільнення такої жінки з роботи до досягнення дитиною трьохрічного віку за закінченням строку трудового договору без працевлаштування можна вважати незаконним.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145149

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72079

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді