Перевірки Держпраці: за що штрафуватимуть

UA RU
Як відбуваються перевірки, в яких випадках може прийти інспектор праці та за які порушення на вас можуть накласти штраф, – роз’яснює Держпраці.

План перевірок Держпраці на 2020 рік ⋙ СКАЧАТИ

Перевірки Держпраці: за що штрафуватимуть

Порядок контролю за додержанням законодавства про працю визначає процедуру перевірки інспектором праці лише оформлення трудових відносин. Інші питання перевіряють за іншими процедурами.

До юридичних осіб, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову та адміністративну відповідальність.

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

1. За недопущення до проведення перевірки.

2. За створення перешкод у її проведенні.

3. За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну фіскальну службу, не сплатили податки.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені терміни, вас не притягатимуть до відповідальності.

Ви можете оскаржити припис у 10-денний термін, звернувшись до керівника Держпраці або його заступника. Якщо їхнє рішення вас не влаштує, можна оскаржити його у голови Держпраці протягом 30 днів. Крім того, ви маєте право оскаржити постанову про накладення штрафу в суді.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8638

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19058

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді