Як правильно визначити назви посад в органах місцевого самоврядування

Фахівці Мінсоцполітики пояснили, як правильно визначати назви посад працівників ОМС та встановлювати їм посадові обов’язки.

До посад в органах місцевого самоврядування належать:

  • виборні посади, на які осіб обирає територіальна громада;
  • виборні посади, на які осіб обирає або затверджує відповідна рада;
  • посади, на які осіб призначає сільський, селищний, міський голова, голова районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Професійні назви посад визначає Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Класифікатор). Примітка 2 додатка В до Класифікатора передбачає можливість за потребою установи для внутрішнього використання розширити зазначену назву посади термінами та словами, які уточнюють місце роботи, роботи, що їх виконують, сферу діяльності.

Кваліфікаційні характеристики посад органів місцевого самоврядування передбачено у Випуску «Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування», затвердженого наказом Головного управління державної служби України від 29.12.2009 № 406.

Конкретний перелік посадових обов’язків встановлюють розроблені та затверджені роботодавцями посадові інструкції для працівників усіх категорій. Їх розробляють на основі типової кваліфікаційної характеристики з урахуванням конкретних завдань та обов'язків, функцій, прав, відповідальності працівників цих груп та особливостей штатного розпису підприємства, установи, організації.

Джерело: лист Мінсоцполітики від 04.08.2017 №2084/0/101-17/284

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді