Карантинне звільнення від орендної плати: фінальне роз’яснення ФДМУ

Кого з орендарів держмайна звільнили від орендної плати повністю, а кого — частково? У яких випадках орендар має довести, що не використовує майно? Які витрати орендодавця зобов’язаний компенсувати орендар?

Щоб підтримати суб’єктів господарювання під час пандемії коронавірусу, ще у квітні поточного року нормотворці вирішили звільнити від орендної плати, зокрема, орендарів держмайна. Підґрунтя для такого рішення — діюча норма Цивільного кодексу України (ЦК), яка передбачає, що наймача звільняють від орендної плати за весь час, коли він не міг використовувати орендоване майно через обставини, за які він не відповідає (ч. 6 ст. 762 ЦК). Аби ця норма запрацювала, зокрема для наймачів нерухомого держмайна у період дії карантину, нормотворці доповнили Прикінцеві та перехідні положення ЦК відповідним пунктом, формулювання якого протягом квітня — липня поточного року змінювали тричі. Також у цей період урядовці затвердили Постанову № 611, якою унормували питання орендної плати орендарями держмайна у період карантину.

Щоб, зокрема орендарі та орендодавці держмайна не заплуталися у законодавчих новаціях, Фонд держмайна України (ФДМУ) періодично надавав фахові роз’яснення щодо порядку застосування карантинного звільнення від орендної плати, зокрема, у Листі № 10-16-8306 та Листі № 10-16-11337. Але нормотворці постійно оновлювали законодавство, тож роз’яснення потребували додаткових уточнень.

Наразі маємо фінальне роз’яснення ФДМУ, яке дозволяє скласти пазл з усіх законодавчих новацій щодо карантинних пільг з орендної плати для орендарів нерухомого держмайна. Ідеться про Лист № 10-16-15429.

Розглянемо детально, на які правила звільнення від орендної плати під час карантину звертає увагу ФДМУ та як їх правильно застосувати. Однак перед тим зосередимо увагу на відповідних антикризових змінах законодавства.

ПЕРЕЙТИ до СТАТТІ ►►►

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38729

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді