Кому роботодавець може скоротити робочий час

Право на скорочену тривалість робочого тижня мають працівники, зайняті на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону України «Про охорону праці»).

image68

Доплати, надбавки, премії під час війни: більше прав, менше гарантій

Для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, встановлюють скорочену тривалість робочого часу — не більше ніж 36 годин на тиждень (ст. 51 Кодексу законів про працю України).

Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 № 163 (далі — Перелік № 163).

Право на скорочений робочий час/тиждень мають працівники виробництв, цехів, посад, професій, що передбачає Перелік № 163, на підставі результатів атестації робочого місця за умовами праці незалежно від форми власності підприємства, організації.

Застосовувати Перелік № 163 регламентує Порядок застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений наказом Мінпраці від 23.03.2001 № 122.

Під час визначення права працюючих на скорочений робочий час/тиждень важливо встановити найменування професії, до якої належить робоче місце, з урахуванням роботи, яку працівник фактично виконує, відповідно до державного Класифікатора професій ДК 003-2010.

Як бути з працівниками, професій і посад яких немає в Переліку № 163, але які періодично виконують шкідливі чи важкі роботи? Таким працівникам встановлюють скорочену тривалість робочого часу у дні, коли вони виконують шкідливі/важкі роботи, тієї самої тривалості, як і працівникам, які постійно виконують важкі/шкідливі роботи.

Скорочену тривалість робочого часу/тижня встановлюють колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці. Коли проводять атестацію, керуються Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.1992 № 442.

Без атестації робочого місця надавати пільги заборонено, навіть якщо працівник виконує роботу із Переліку № 163. Працівник має право на пільгу лише за умови, що його робоче місце визнали шкідливим за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

На підставі результатів атестації атестаційна комісія підприємства за погодженням з профспілковим органом складає перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтвердили право на пільги та компенсації. Якщо атестацію робочих місць не провели, працівник не має права на пільги та компенсації, зокрема на скорочену тривалість робочого часу за роботу зі шкідливими умовами праці.

За інформацією Управління Держпраці у Чернігівській області


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2500 грн на передплату тижневика «Головбух: БЮДЖЕТ» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді