Трудовий договір із нефіксованим робочим часом: можна укладати з 10 серпня

10 серпня набирає чинності закон, який дозволяє роботодавцям укладати трудовий договір без фіксованого робочого часу.

robota_006.jpg

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» № 2421 (законопроєкт № 5161) опублікували в «Голосі України» № 162. З 10.08.2022 закон стане чинним.

Законом увели нову особливу форму трудового договору — з нефіксованим робочим часом, який передбачає:

  • роботодавець заздалегідь не встановлює конкретний час виконання роботи та не гарантує, що надаватиме її постійно;
  • працівник зобов’язаний виконувати роботу винятково за надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи.

Кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом в одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити, зокрема, інформацію про:

  • спосіб і мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи;
  • спосіб і максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або відмовитися від її виконання;
  • інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Від працівника можуть вимагати працювати не більше:

  • 40 базових годин на тиждень;
  • 6 базових днів на тиждень.

Відмова працівника від виконання роботи у базові дні та години є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Зарплату працівникові з нефіксованим робочим часом виплачують за фактично відпрацьований час. За відрядної системи оплати праці — за фактично виконану роботу за встановленими у договорі відрядними розцінками.

Мінімальна тривалість робочого часу такого працівника впродовж календарного місяця становить 32 години. Якщо він працював менше, йому мають виплатити зарплату не менш як за 32 години робочого часу відповідно до умов оплати праці, визначених трудовим договором.

Якщо працівника допустили до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформили працівника на неповний робочий час або за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, а він фактично виконує роботу впродовж усього робочого часу, установленого на підприємстві, виплатили зарплату без нарахування та сплати ЄСВ і податків, роботодавець заплатить штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

За перевищення допустимої кількості трудових договорів із нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, щодо фактично виконуваної ним роботи — штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

За інформацією ВРУ


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2500 грн на передплату тижневика «Головбух: БЮДЖЕТ» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді