Примусове вилучення майна під час війни: прийняли закон з правками Президента

ВРУ ухвалила законопроєкт про примусове вилучення майна під час війни.

doc_004.jpg

✔ ЯК ПЕРЕДАТИ ДЕРЖМАЙНО НА ПОТРЕБИ ЗСУ

Верховна Рада України прийняла законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану» № 7605.

Нагадаємо, 31.08.2022 Президент України підготував пропозиції до цього законопроєкту.

Законопроєкт № 7605 передбачає зміни:

До Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 № 4765-VI

  • Примусово відчужуватимуть або вилучатимуть на підставі рішення РНБО обладнання для оборонно-промислового комплексу, щодо якого існує ризик переривання його функціонування;
  • компенсацію за примусово відчужене майно в умовах воєнного стану з попереднім повним відшкодуванням його вартості до підписання акта виплатять коштом держбюджету впродовж п’яти наступних бюджетних періодів. Але за умови, що адреса, яку зазначили в акті про примусове відчуження чи вилучення майна, не на тимчасово окупованій території

До пункту 2-2 розділу V Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» від 10.11.2015 № 772-VIII

Доповнили новим підпунктом 3:

«У виняткових випадках, рухоме та нерухоме майно можуть бути передані в управління Національного агентства у разі дотримання сукупності таких умов: такі активи було примусово відчужено або вилучено відповідно до пункту 4 частини першої статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»; такі активи становлять обладнання, яке використовується чи може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу; існує ризик переривання функціонування цілісного майнового комплексу або його частини, який використовується чи може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу»

До статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII

Доповнили пунктом 47:

«Військові адміністрації населених пунктів здійснюватимуть повноваження із внесення пропозиції до Ради нацбезпеки, погодженої обласною військовою адміністрацією, щодо запровадження та здійснення примусового відчуження або вилучення обладнання для оборонно-промислового комплексу і щодо якого існує ризик переривання його функціонування»

До Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» від 05.03.1998 № 183/98-ВР

РНБО ухвалюватиме рішення про примусове відчуження або вилучення обладнання для оборонно-промислового комплексу, щодо якого існує ризик переривання його функціонування

Президент запропонував вилучити із законопроєкту пункт 2 розділу II «Прикінцеві положення»:

У період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення або скасування реорганізація, корпоратизація державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, а також реорганізація центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, забороняється.

ВРУ схвалила пропозицію Президента.

За інформацією ВРУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38765

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12040

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді