Оновлено порядок контролю банками сум ЄСВ у платіжках на зарплату

Затверджено нові довідка-розрахунку і довідка про видачу коштів

новий порядок контролю банками сум ЄСВ

Калькулятор індексації зарплати

Міністерство фінансів затвердило новий Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати. Попередній наказ Мінфіну втратив чинність.

Наказом встановив нові форми таких документів:

  • довідки-розрахунку;
  • довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску;
  • повідомлення про відкликання довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску.

Який новий порядок контролю банками сум ЄСВ

  1. Банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ. Перерахування коштів здійснюється лише за умови одночасного подання платником платіжних інструкцій про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ. Платник внеску в реквізиті «Призначення платежу» має зазначити період, за який зарплата нарахована. Також можуть надаватися підтвердження фактичної сплати таких сум.
  2. Для платника ЄСВ з єдиним рахунком документом про фактичну сплату ЄСВ є квитанція про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок. Напрям спрямування повинен відповідати технологічному коду 71010000 і містити інформацію про період, за який нарахована зарплата.
  3. Суми ЄСВ, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку, – не менше ніж 22% суми коштів спрямованих на зарплату і зазначених в грошових чеках, платіжних інструкціях на видачу коштів для виплати заробітної плати за цей період.
  4. Якщо сума ЄСВ менша ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, то банк приймає від платників ЄСВ грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати разом з довідкою-розрахунком в електронній формі або оригіналом довідки-розрахунку у паперовій формі, погодженою з органом ДПС за місцем взяття на облік платника ЄСВ.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що 22% – це не єдина ставка ЄСВ. У бюджетних установ може бути ставка 8,41% – для фонду оплати праці осіб з інвалідністю. Є ще ставки ЄСВ 5,3% та 5,5% (не стосуються бюджетників) – для підприємств, які створені громадськими організаціями осіб з інвалідністю.

За матеріалами Міністерства фінансів України

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
383

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18805

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36419

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді