Середній заробіток за час вимушеного прогулу: з якої суми сплачувати податки та ЄСВ

Середній заробіток за час вимушеного прогулу: з якої суми сплачувати податки та ЄСВ

Чекліст зарплатних справ у грудні

Що трапилося. Працівниця попрохала суд стягнути з роботодавця середній заробіток за вимушений прогул через невчасне повернення трудової книжки та середній заробіток за час затримки виплат, які мали виплатити їй у день звільнення.

Що вирішив суд. Суд задовольнив позов і стягнув із роботодавця на користь позивачки суму середнього заробітку за затримку трудової книжки. А також пояснив, з якої суми роботодавець має сплатити податки.

Якщо незаконно звільнили працівника або перевели його на іншу роботу, суд:

  • поновить працівника на роботі;
  • призначить суму, яку мусите йому виплатити за час вимушеного прогулу або час виконання нижчеоплачуваної роботи (середній заробіток або різниця в заробітку, але не більше ніж за один рік) (ч. 1 ст. 235 КЗпП).

Середній заробіток суд обчислить без вирахування сум податків, аліментів тощо* (Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 № 100).

* За винятком відрахувань із зарплати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Коли роботодавець виконуватиме рішення суду, він має нарахувати податки і збори на суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу слід зменшити на суму податків і зборів, а різницю виплатити працівникові.

✍ Працівника поновили на роботі за рішенням суду: які дії бухгалтера

Крім того, суд зауважив, що відрахування податків і обов’язкових платежів із середнього заробітку за час вимушеного прогулу не погіршує фінансового становища працівника, якого поновили на роботі. Адже, якби він перебував на посаді й отримував зарплату, із неї також відраховували б податки та збори.

ТОП-5 рішень ВСУ, про які ви маєте знати ➤➤➤

Джерело:

Постанова ВС від 05.08.2020 у справі № 817/893/17

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді