Як виконувати бюджети розформованих територіальних громад

Після прийняття Проєкту Закону № 3651-д маємо ряд змін у Законі про місцеве самовядування. Не пропустіть жодної з них.

Як виконувати бюджети розформованих територіальних громад

Надбавка за розробку нормативів в ОМС: який ліміт

Нормотворці передбачили, що бюджети розформованих ТГ виконують окремо до закінчення бюджетного періоду. Однак новообрана рада може вносити зміни до рішень про місцеві бюджети, прийняті радами, які припиняють. Такі повноваження мають і новообрані ради сформованої ТГ з адмінцентром1.

1 Сформована ТГ, на території якої розміщений адмінцентр розформованої ТГ, якщо території однієї розформованої ТГ уключили до територій кількох сформованих ТГ.

Водночас до закінчення періоду окремого виконання бюджетів функції:

  • головних розпорядників/розпорядників бюджетних коштів розформованих ТГ — продовжують виконувати відповідні бюджетні установи в особі місцевого голови, обраного сформованою ТГ/ТГ з адмінцентром або інших керівників бюджетних установ;
  • місцевих фінорганів ТГ — виконують:
  • відповідні місцеві фіноргани, які утворили до того, як КМУ затвердив території ТГ;
  • місцевий голова, обраний сформованою ТГ/ТГ з адмінцентром, якщо ТГ не утворювали місцевих фінорганів згідно із законом.

Як виконувати бюджети розформованих територіальних громадЗалишки коштів, зокрема, боргові зобов’язання, які наявні на кінець бюджетного періоду на рахунках бюджетів розформованих ТГ, перераховують одночасно до бюджету сформованої ТГ на підставі платіжних доручень за підписом уповноважених осіб ТГ2.

2 Сільський/селищний/міський голова, якого обрала сформована ТГ, або керівник відповідного місцевого фіноргану, який утворили до того, як КМУ затвердив території ТГ.

Це правило не поширюють, якщо території однієї розформованої ТГ уключили до територій кількох сформованих ТГ. У такому разі залишки коштів, зоокрема, й боргові зобов’язання між відповідними сформованими ТГ розподіляють на підставі укладеного між ними договору, у якому враховують:

  • цільове призначення коштів та особливості розподілу майна, майнових прав розформованої ТГ, територію якої включили до території кількох сформованих ТГ;
  • чисельність наявного населення, яке станом на 01.01.2020 проживало на території, яку включили до території відповідної сформованої ТГ.

Залишки коштів, зокрема, й боргові зобов’язання перераховують одночасно до бюджетів сформованих ТГ на підставі платіжних доручень за підписом уповноважених осіб ТГ. Розподіл таких залишків має бути пропорційним розподілу зобов’язань, який поводять у порядку правонаступництва та відображають у відповідному передавальному акті.

Перейти до інших змін в Законі про місцеве самовядування ➤➤➤

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4203

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26449

Казначейське обслуговування бюджетників

Під час обслуговування місцевих бюджетів органи Казначейства діють за чітко встановленим порядком. Дотримуватися цього порядку мають і установи, якщо хочуть вчасно отримати кошти. Опишемо докладно всі складові казначейського обслуговування місцевих бюджетів.
13547

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1929

Як підготувати бюджетний запит на 2025 рік

Бюджетний запит – це початок циклу щорічного бюджетного процесу. Як його готувати при складанні проєктів місцевих бюджетів, якими правилами та нормативними документами керуватися, про інструкцію з підготовки бюджетних запитів, типовий перелік результативних показників, типові недоліки підготовки бюджетних запитів – питання даного огляду.
26253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді