Тимчасова зупинка простою працівників неможлива — інформація від Держпраці

Такі дії не відповідають Кодексу законів про працю

простій працівників

Пошук по Класифікатору професій

Державна служба з питань праці зауважила, що тимчасова зупинка простою працівників на підприємстві неможлива. Такі дії суперечать ст. 34 КЗпП України.

Що каже закон

Простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Процедура тимчасового призупинення простою не передбачена. Якщо виникла потреба у відновленні роботи окремими працівниками, то  організаційні або технічні умови, необхідні для виконання роботи відновилися.

В цьому випадку необхідно видати окремий наказ щодо припинення простою для таких працівників у зв’язку з виробничою необхідністю виконання ними трудових обов’язків.

Вихід працівників на роботу на декілька днів чи годин під час простою не відповідає умовам Кодексу законів про працю.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що відпустка без збереження зарплати та простій впливають на розрахунок середньої зарплати для оплати щорічної та додаткових відпусток.

За матеріалами Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13849

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді