Нове у призові освітян на військову службу — чи буде бронь та середній заробіток за місцем роботи

Опубліковане роз'яснення Мінекономики та подано проєкт закону

призов педагогів на військову службу

Калькулятор індексації зарплати

Міністерство економіки України пояснило, чи зберігається середній заробіток педагогів та науково-педагогічних працівників, які проходять військову службу.

Міністерство наголошує, що державні гарантії зі збереження середнього заробітку в особливий період (під час воєнного стану)  розповсюджуються на педагогів, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації або призвані з числа резервістів.

Військова служба за контрактом не передбачає збереження середнього заробітку за місцем роботи педагогів.

Цю позицію підтримало й Міністерство освіти та науки й надіслало з цього приводу аналогічний лист-розяснення.

Також у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для педагогічних працівників, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти. Якщо законопроєкт приймуть, то з наступного дня після офіційної публікації зміниться ст. 23 Закона «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Нагадаємо, що з 1 жовтня не відбулося підвищення посадових окладів педагогічних працівників. Не дивлячись на зростання мінімальної зарплати до 6700 грн та розміру ЄСВ до 1474 грн, посадовий оклад 1-го тарифного розряду не збільшився і залишився на рівні 2893 грн.

За матеріалами Міністерства економіки

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
259127

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4978

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді