Рада внесла зміни у закон про ЄСВ та зарахування стажу

Зміни стосуються Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

зміни у законі про ЄСВ

Калькулятор індексації зарплати

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 7433 про низку змін, зокрема у до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Закон про ЄСВ).

Значна кількість змін також стосується роботі електронного Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Що зміниться після затвердження та публікації закону

  1. Відомості про переведення на іншу роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення чи відновлення дії трудового договору, зміну звання, навчання тощо у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб подаватиме страхувальник через портал е-послуг ПФУ.
  2. Період, коли ФОПи через воєнний стан не сплачували страхових внесків, включатимуть до страхового стажу. Вважатимуть, що за ці періоди ФОП сплатив страхові суми у розмірі мінімального страхового внеску.
  3. Під час воєнного стану та впродовж одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, призначатимуть пенсію в разі втрати годувальника, а виплату раніше призначеної продовжуватимуть на підставі даних про навчання за денною формою у 2022 році з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.
  4. Якщо внутрішньо переміщені особи втратили документи або відсутні відомості про періоди їх страхового стажу, на період воєнного стану та 180 календарних днів після його завершення призначатимуть пенсії на підставі відомостей з електронних держреєстрів.

Закон набере чинності наступного дня після публікування, крім окремих пунктів.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує алгоритм нарахування ЄСВ на декретні:

  • обчислюємо середньоденний розмір декретних — ділимо загальну суму допомоги на кількість днів, за які її нараховуємо (у стандартному випадку – 126 к. дн.)
  • визначаємо суму декретних за кожен місяць окремо — множимо середньоденний розмір декретних на кількість календарних днів кожного місяця, за які її нараховуємо;
  • розраховуємо ЄСВ на декретні за місяць — множимо суму декретних за місяць на ставку ЄСВ (22% або 8,41% — якщо працівниця – це особа з інвалідністю).

За інформацією Верховної ради

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
383

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18805

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36420

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді