Коли застосовувати надурочні роботи

Надурочними є роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Як правило, вони не допускаються.

Роботодавець може застосовувати надурочні роботи з дозволу профспілки установи і лише у виняткових випадках, визначених законодавством. Зокрема, аби:

  • оборонити країну, відвернути громадське або стихійне лихо, виробничу аварію і негайно усунути їх наслідки;
  • усунути випадкові або несподівані обставини, які порушують правильне функціонування водопостачання, газопостачання, опалення, освітлення, каналізації, транспорту, зв’язку;
  • закінчити почату роботу, яку не можна було закінчити в нормальний робочий час, якщо припинення її призведе до псування або знищення державного чи громадського майна, а також аби негайно відремонтувати устаткування, якщо його несправність призупинить роботу значної кількості працівників;
  • виконати вантажно-розвантажувальні роботи, щоб не допустити або усунути простій рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;
  • продовжити роботу працівника, який не з’явився і робота якого не допускає перерви. У цьому випадку керівник зобов’язаний негайно замінити змінника іншим працівником.

Відповідно до Кодексу законів про працю України надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4 год. протягом двох днів підряд і 120 год. на рік.

Управління Держпраці у Хмельницькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13849

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді