Оформлення пенсії по втраті годувальника — пояснення для родичів зниклих безвісті

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України опублікувало роз'яснення, як родичам зниклих безвісти отримати пенсію по втраті годувальника

оформлення пенсії по втраті годувальника

Калькулятор стажу

Право на отримання пенсії по втраті годувальника, якщо людина зникла безвісті, виникає через місяць після внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Право на пенсію мають члени сім’ї особи, яка зникла безвісті.

Мінреінтеграції повідомляє, що подання заяви на отримання пенсії по втраті годувальника відбувається через вебпортал Пенсійного фонду України або ж на порталі ДІЯ.

Кому призначається виплата пенсії по втраті годувальника

  • дітям до 18 років;
  • дітям від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою, до його закінчення;
  • дітям-сиротам – до 23 років незалежно від факту навчання;
  • чоловіку або дружині, батькам такої особи, яка зникла безвісті, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • чоловіку або дружині, а в разі їх відсутності – одному з батьків, брату або сестрі, дідусеві чи бабусі годувальника незалежно від віку та працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років;
  • батькам і чоловіку або дружині особи, зниклої безвісти, які не були на її утриманні. Вони мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок такого зникнення втратили джерело засобів до існування.

Пільги родичам зниклих безвісти

1. Путівки до санаторно-курортних закладів з оплатою 50% вартості.

2. П’ятдесят відсотків знижки на оплату квартири та плату за комунальні послуги.

3. Право на безоплатний проїзд усіма видами міського транспорту в межах району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення й автобусами приміських маршрутів.

4. Мають право на земельну ділянку та допомогу від органів місцевого самоврядування у будівництві.

5. Право на безоплатне одержання у приватну власність жилого приміщення, яке займають у будинках державного житлового фонду, та позачергове право на поліпшення житлових умов.

За матеріалами Мінреінтеграції

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7054

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5233

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1352

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4012

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді