Фонд соцстрахування з затримками обробляє квитанції через відключення електроенергії

Фонд соціального страхування України офіційно попередив, що друга та третя квитанції щодо стану поданих страхувальниками заяв-розрахунків можуть надходити пізніше, ніж зазвичай.

квитанції Фонду соціального страхування України

Як обчислювати лікарняні з 1 жовтня: сім прикладів з новою МЗП

Затримки з обробкою квитанцій пов'язані зі стабілізаційними та екстреними відключеннями електроенергії в Україні внаслідок варварських обстрілів з боку рф.

Фонд наголошує, що отримані заяви від роботодавців обробляються системою та фахівцями у найкоротші терміни після відновлення електропостачання.  

Але свідченням того, що заява-розрахунок була відправлена успішно та буде опрацьована, є надходження першої квитанції. Якщо перша квитанція не надійшла, це може вказувати на неможливість системи отримати електронний документ, зокрема, через відсутність електропостачання. У такому разі заяву-розрахунок необхідно направити повторно через деякий час. 

За нормативами Фонду соцстрахування, прийняття заяв-розрахунків відбувається у декілька етапів:

  • усі заяви проходять автоматизований контроль,
  • ручну перевірку фахівцями ФССУ;
  • верифікацію.

За статистикою Фонду, третина заяв-розрахунків містять помилки та можуть призвести до необґрунтованих видатків. Тому спеціалісти Фонду виправляють заяви-розрахунки спільно із роботодавцями.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що бухгалтер нараховує оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, тобто початок лікарняних оплачує установа/організація, де працює такий працівник. Якщо ж кількість днів хвороби більша, то починаючи з 6-го дня виплата здійснюється за рахунок Фонду соціального страхування, але розрахувати суму має теж бухгалтер установи.

Для отримання оплати з ФСС на спецрахунок установи бухгалтер подає до ФСС заяву-розрахунок за визначеною формою.

За інформацією ФСС

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82574

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67576

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3655

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47491

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді