Постанова про запуск Є-відрядження направлена на розгляд Кабміну

Міністерство економіки доопрацювало та направило на розгляд проекту Постанови КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «Є-відрядження».

запуск є-відрядження

Калькулятор днів щорічної відпустки

Запровадження «Є-відрядження» дозволить перетин кордону працівникам підприємств для короткострокових відряджень. Таке рішення було прийняте Кабміном ще 19 серпня 2022 року, проте після майже трьох місяців перетин кордону не спростився для працівників у відряджені.

Станом на зараз виїзд за кордон можливий виключно для заброньованих військовозобов’язаних працівників, а також інших категорій осіб, зазначених у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 № 57.

Нещодавно до переліку осіб, яким дозволено перетинати кордон, додали осіб, що прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, авіаційному персоналу.

Федерація роботодавців України наголошує, що «Є-відрядження» дозволить працівникам підприємств у закордонних відрядженнях тестувати, монтувати та проводити пусконалагоджувальні роботи обладнання. Також «Є-відрядження» дозволить брати участь у виставках (ярмарках) для просування продукції українських виробників, пошуку нових контрагентів та укладення нових договорів.

Нагадаємо основні витрати на відрядження, які підлягають відшкодуванню:

Види витрат

Умови відшкодування витрат відрядженому працівнику

бронювання місця у готелі

50%  вартості місця в готелі / доба. При цьому обов’язково має бути підтвердний документ

витрати на харчування

Взагалі не відшкодовуються. Виняток – якщо харчування було включено до рахунка готелю, то рахунок оплачується разом з харчуванням, але сума добових тоді зменшується:

  • одноразове харчування – добові 80%;
  • дворазове харчування – добові 55%;
  • триразове харчування – добові 35%

Вважається, що працівник харчується з добових

найм житлового приміщення

1 місце в готелі за кожну добу проживання, у т.ч. витрати на користування холодильником, телевізором, телефоном тощо, які включено до рахунка готелю

перевезення багажу

Лише, якщо вартість включена до квитка того виду транспорту, яким користувався працівник. Витрати понад вагу, яка входила до вартості квитка, – з дозволу керівника

побутові послуги

За умови їх включення до рахунка готелю, наприклад прибирання, прання, чищення, прасування. Однак є ліміт – 10% суми добових. Наразі для бюджетників це 6 грн/день

проїзд до місця відрядження та назад

Відшкодовуються за наявності підтвердних документів у розмірі вартості проїзду. Можливий автомобільний, повітряний, залізничний, водний транспорт. Відшкодовуються також витрат пов’язані з придбанням проїзних квитків користування постільними речами в поїзді та страхових платежів на транспорті

проїзд за місцем відрядження

Лише міським транспортом загального користування, за винятком таксі, за маршрутом погодженим з керівником, а також відшкодовується проїзд на орендованому транспорті чи взятому у користування на умовах позички

телефонні розмови

(службові)

За погодженням з керівником

* наприклад, це може бути відрядження на власному транспорті керівника чи працівника ОМС у разі наявності господарської необхідності. Тоді має бути оформлений договір оренди або договір позички щодо такого транспорту. За таких обставин він вважаться службовим

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
148263

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67838

Як обліковувати витрати на відрядження в ОМС

Відрядження – це повсякденна необхідність будь-якої установи, яка провадить активну діяльність і органи місцевого самоврядування (ОМС) є таким прикладом. Як обліковувати витрати на відрядження, які саме витрати та в яких розмірах можна компенсувати відрядженому посадовцю, службовцю ОМС, оподаткування витрат на відрядження, особливості закордонних відряджень – у даному огляді.
13682

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді