Готується закон про відновлення земельного податку

Уряд через законодавчу ініціативу планує передати місцевим органам влади право приймати рішення щодо пільг зі сплати податку на землю.

відновлення земельного податку

Оновлена форма Податкового розрахунку: як заповнювати і коли звітувати

Міністерство розвитку громад та територій України розробило проект Закону щодо відновлення сплати земельного податку і надання права органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо надання відповідних податкових пільг.

Директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сергій Шаршов заявив, що зараз цей проєкт закону на погодженні центральних органів виконавчої влади.

«Крім того, що законопроект пропонує відновити плату земельного податку, він ще й визначає право органу місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо пільг, якщо буде така необхідність. Саме місцеве самоврядування краще знає, які рішення приймати нас своїй території щодо сплати земельного податку», – цитує слова Шаршова сайт Мінрегіону.

Нагадаємо, що земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності були призупинені на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан.

До цього пільгами зі сплати земельного податку користувалися:

  • бази олімпійської та параолімпійської підготовки, перелік яких затверджується урядом;
  • дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади;
  • заклади культури;
  • заклади фізичної культури та спорту;
  • заклади соцзахисту;
  • заклади охорони здоров’я;
  • заклади освіти;
  • заклади науки;
  • дитячі санаторно-курортні заклади;
  • заклади оздоровлення і відпочинку.

За інформацією Мінрегіону

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47489

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36134

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6911

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3062

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді