Оновлена статистична форма № 3-борг — які показники треба вносити

Державна служба статистики роз’яснило, які показники вносити до форми спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Попереднє роз’яснення Держстату щодо форми 3-борг втрачає чинність з 1 лютого 2023 року.

статистична звітність борг-3

Калькулятор штрафів

Статистична форма № 3-борг містить інформацію про суми нарахованої зарплати, яку не виплатили упродовж наступного місяця після дати її виплати, яку встановили на підприємстві.

До форми 3-борг не включають інформацію про суми зарплати та лікарняних, які не виплатили до кінця місяця, якщо строк їх виплати встановили в тому самому місяці, за який нарахували ці суми.

Якщо підприємство не має заборгованості з виплати зарплати та лікарняних, ставлять позначку в пункті «Відсутнє явище, яке спостерігається» блоку «Інформація щодо відсутності даних».

Показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» містить інформацію про суми розрахунків з оплати праці, строк виплати яких минув до 1-го числа місяця, що настає за місяцем розрахунків з працівниками.

форма звіту 3-борг

скачати бланк форми № 3-борг

Приклад заповнення форми № 3-борг

  1. Якщо форму № 3-борг склали на 1 травня, то показники форми містять інформацію про суму нарахувань з оплати праці за січень — березень звітного року та попередні періоди звітного та попередніх років, які повністю або частково не виплатили.
  2. Сума заборгованості з виплати зарплати має узгоджуватися з показником простроченої кредиторської заборгованості за розрахунками з оплати праці на відповідну дату.
  3. У звіті № 3-борг станом на 1 лютого показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати, утворена у попередні роки» дорівнює показнику «Сума заборгованості з виплати заробітної плати». Адже строк розрахунків з працівниками з оплати праці за січень ще не настав.
  4. У звітах наступних звітних періодів показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати, утворена у попередні роки» менший за показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» на суму, що виплатили в поточному році в рахунок погашення заборгованості за попередні роки.
  5. Якщо показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» більший за нуль, то показник «Кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату» теж має бути більшим за нуль, і навпаки.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що крім форми 3-борг на 2023 рік оновлені статистичні звіти:

  • Звіт із праці 1-ПВ (місячна);
  • Звіт із праці 1-ПВ (квартальна).

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82653

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67739

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3693

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді