Поновлення на роботі за рішенням суду відбувається негайно

Державна служба України з питань праці нагадує роботодавцям про норми КзпП, який встановлює правила поновлення працівників на роботі.

поновлення на роботі

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Частина 7 ст. 235 Кодексу законів про працю наказує негайно виконувати рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника.

Судові рішення про поновлення на роботі виконуються не з часу набуття ним законної сили (як це передбачено для переважної більшості судових рішень), а негайно з часу його оголошення на судовому засіданні.

Законодавство передбачає, що виконавче провадження припиняється лише після видання наказу про поновлення працівника на роботі та внесення запису до його трудової книжки..

ВАЖЛИВО: поновлення на роботі відбувається не з дати рішення суду, а з дати звільнення працівника, яка за цим рішенням визнана недійсною.

Які зміни вносяться до трудової книжки незаконно звільненого працівника? Визнається недійсним запис про незаконне звільнення ао переведення. Приклад відмітки в трудовій книжці при поновленні: «Запис за № таким-то недійсний, поновлено на попередній роботі».

Нагадаємо, 19 липня 2022 року набув чинності закон №2352 про трудові відносини під час воєнного стану. В законі додані підстави для розірвання трудових договорів:

  • смерть роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим;
  • відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль;
  • неможливість забезпечити працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних і технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

За інформацією Держпраці

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93427

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35284

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
14151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді