Кабмін суттєво змінив Порядок розслідування нещасних випадків на виробнитцві – дивись Постанову Уряду

Кабінет міністрів прийняв значні зміни до Порядку і доповнив його Розділом про розслідування нещасних випадків у період воєнного (надзвичайного) стану.

порядок розслідування нещасних випадків на виробнитцві – дивись Постанову Уряду

Пошук по Класифікатору професій

Рішення було затверджено 20 січня, проте опубліковане лише 25.01.2023. Передбачено спрощену процедуру розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану.

Зокрема не проводяться дослідження на наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеню його сп’яніння, якщо нещасні випадки сталися внаслідок воєнних (бойових) дій:

  • бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів,
  • мінувань територій та приміщень,
  • захоплення в полон, інших протиправних дій,
  • здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення.

Нагадаємо, страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання з 1 січня 2023 року належать наступним категоріям застрахованих громадян:

  • які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема, які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб;
  • обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;
  • фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах;
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять, під час занять, коли вони набувають професійних навичок, у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;
  • діти до 18 років або до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років, які народилися з інвалідністю внаслідок заподіяння шкоди зародку через травмування жінки на виробництві або її професійного захворювання під час вагітності.

За матеріалами Кабміну

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8360

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді