Чи можна перерахувати субсидію через зменшенням доходів домогосподарств

Пенсійний фонд коментує правила перерахунку субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в залежності від розміру доходів протягом року.

призначення субсидій

Калькулятор стажу

На порталі ПФУ зазначається, що при призначенні субсидії з початку неопалювального сезону враховуються доходи домогосподарства за ІІІ і ІV квартали попереднього календарного року. При призначенні житлової субсидії з початку опалювального сезону — за І і ІІ квартали поточного календарного року.

У разі призначення субсидії не з початку опалювального сезону беруться доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення отримувача субсидії. 

Тому для призначення субсидії на опалювальний період 2022-2023 років домогосподарствам було враховано доходи за І і ІІ квартали 2022 року.

Доходи домогосподарств за ІІІ і ІV квартали 2022 року будуть враховані під час призначення житлової субсидії з травня 2023 року.

Є виключення з правил призначення субсидій. Перерахунок субсидії в межах установленого строку здійснюється:

  • непрацюючим пенсіонерам, якщо пенсіонер звільнився з роботи, а його заробітну плату було враховано у тому періоді, за який проводився розрахунок житлової субсидії;
  • особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;
  • непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.

Ці категорії громадян мають подати звернення про перерахунок субсидії до ПФУ.

Нагадаємо, що право на отримання субсидії визначається з урахуванням майнового стану домогосподарства. Обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально за наступною формулою:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія;
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Існує великий перелік умов та обмежень на призначення субсидій в 2023 році.

За матеріалами Пенсійного фонду

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5006

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1304

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
3760

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
68125

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6779

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді