Рада змінить Кодекс законів про працю та Закон про колективні договори

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав 4 законопроекти, які змінюють норми працевлаштування та трудові відносини.

зміни трудових відносин та працевлаштування

Пошук по Класифікатору професій

На сайті Верховної Ради зазначено, що Кодекс законів про працю України приводиться у відповідність до європейського стандарту.

Які закони планується прийняти

  1. Проєкт Закону «Про колективні угоди та договори» №7628. Закон підвищує роль колективно-договірного регулювання трудових відносин. Посилює захист прав працівників і роботодавців. Парламентський комітет рекомендує прийняти законопроєкт №7628 у другому читанні та в цілому.
  2. Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» №5344-д. Закон розширює категорії підприємств, які можуть отримати компенсації за працевлаштування осіб з інвалідністю. Також розширюються можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб’єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції. Серед новацій – обов’язкове включення до механізму працевлаштування осіб з інвалідністю соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою тощо), а також залучення до процесу сприяння зайнятості та працевлаштуванню приватних агенцій працевлаштування. Законопроєкт рекомендується прийняти за основу.
  3. Проект Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах» №8244. Проєкт закону зобов’язує роботодавця продовжувати дію трудових договорів з працівниками у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі. Комітет рекомендує прийняти закон за основу.
  4. Проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо регулювання деяких питань трудових відносин» № 5054-1. Закон закріплює на законодавчому рівні ознаки трудових відносини, посилення соціальних гарантій для осіб, які виконують трудову функцію за цивільно-правовими договорами. Посилюються також гарантії працевлаштування для особи, яку було звільнено у зв’язку з ліквідацією підприємства. Рекомендується прийняти закон за основу.

За інформацією Верховної Ради

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді