Освітянам пояснили, як звільнити працівників через тривалу відсутніть на робочому місці

Державна служба України з питань праці пояснила, що робити з працівником, котрий протягом тривалого часу не з’являється на робочому місці та не виходить на зв’язок.

звільненн через тривалу відсутніть на робочому місці

Калькулятор стажу

В випадку, коли працівник (зокрема закладу освіти) тривалий час відсутній на робочому місці, дія трудового договору може бути припинена в разі дотримання двох обов’язкових умов:

  • працівник був відсутній на робочому місці понад 4 місяці поспіль;
  • роботодавець протягом усього цього часу не мав інформації про причини відсутності працівника (поважність причин значення не має).

З якої дати рахувати строк відсутності на робочому місці?

Держпраці зазначає, що саме ця підстава для звільнення запроваджена законом, який набув чинності з 19 липня 2022 року. Отже, закон не має зворотної дії і лише після цієї дати (22.07.2022) може бути розпочатий відлік 4-місячного строку відсутності на робочому місці.

Раніше Держпраці не радило звільняти працівника, який виїхав за кордон під час війни. Зазначалося, що за відсутності особистої заяви працівника про звільнення краще не вирішувати це питання до завершення бойових дій.

Нагадаємо, в зв'язку з військовою агресією рф значних змін зазнав Кодекс законів про працю України, зокрема стаття 36. Частину першу статті 36 КЗпП доповнили такими причинами припинення трудового договору:

  • 8-1 — смерть роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • 8-2 — смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим.

За інформацією Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді