Змінено Порядок стажування на підприємстві – новий типовий договір та заява

Уряд опублікував новий Порядок укладення договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця.

змінено порядок стажування на підприємстві

Пошук по Класифікатору професій

 

Затверджений Порядок визначає механізм укладення здобувачами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти з роботодавцями договорів про стажування у роботодавця у вільний від навчання час.

В постанові Кабміну визначаються такі поняття:

  • керівник стажування – відповідальний за проведення стажування працівник юридичної особи (підприємства, установи, організації) або фізичної особи – підприємця, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб;
  • роботодавець – юридична особа (підприємство, установа, організація) або фізична особа – підприємець, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб;
  • стажисти – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, які здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника, спеціальність за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра, ступені вищої освіти молодшого бакалавра або бакалавра та продовжують здобувати освіту на наступному рівні освіти і проходять стажування у роботодавця за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на визначених договором про стажування умовах у вільний від навчання час.

Заклади вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти разом із роботодавцями повинні надавати здобувачам інформацію про стажування.

Роботодавець може передбачати проведення стажування в договорі про підготовку фахівців та кваліфікованих робітничих кадрів, що укладається закладом освіти та роботодавцем – замовником підготовки кадрів.

Нагадаємо, повідомлення про прийняття працівника на роботу не подається, якщо особа:

  • працює на громадських засадах;
  • стажується;
  • поновлена за рішенням суду. Рішення суду скасовує наказ на звільнення, а тому поновлюється раніше укладений трудовий договір;
  • вийшла з відпустки по догляду за дитиною до 3 років або до 6 років. Дія трудового договору продовжується без припинення, тому відсутня підстава для подачі повідомлення;
  • працює за цивільно-правовим договором. Повідомлення про прийняття працівника на роботу за ЦПД не подається, оскільки відсутні трудові відносини, які виникають лише за трудовим договором (лист Мінсоцполітики від 22.06.2016 р. № 746/13/84-16).

За матеріалами Кабміну

 

 

 

 

 

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
20342

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
18290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді