Депутати пропонують поновити обов'язкові конкурси на призначення та подання декларацій службовцями

В поданому законопроєкті пропонується зробити виключення лише для органів влади та службовців, які працюють в зоні бойових дій або на територіях, наближених до них.

обов'язкові конкурси на призначення та подання декларацій службовцями

Калькулятор штрафів

В Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №9041 про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо поновлення конкурсів та подання декларації на посади державної служби та місцевого самоврядування».

Проєкт внесено за підписами восьми народних депутатів, які в пояснювальній записці зазначають, що під час вторгнення рф в Україну «більшість осіб, які призначені на посади до органів державної влади, органів місцевого самоврядування не відповідають рівню своєї професійної компетентності».

В зв'язку з цим пропонується змінити п. 5 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і викласти її в такій редакції:

«Тимчасово на період дії правового режиму воєнного стану на територіях адміністративно-територіальних одиниць у зоні бойових дій або наближених до зони бойових дій та тимчасово окупованих територіях, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України особи призначаються на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад».

Тобто призначення без конкурсу будуть можливі лише в органах державної та місцевої влади, які знаходяться в зоні бойових дій або наближені до них.

Щодо поновлення подання декларцій службовцями пропонується змінити Прикінцеві положення Закону «Про запобігання корупції» і викласти п.2-7 в такий редакції:

«Установити, що суб’єкт декларування зобов’язаний подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, кінцевий строк подання якої припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо поновлення конкурсів та подання декларації на посади державної служби та місцевого самоврядування», протягом дев’яноста календарних днів з дня його припинення чи скасування, але не пізніше трьох місяців з дня набрання чинності зазначеним Законом».

Нагадаємо, що в роз'ясненні НАЗК за травень 2022 року зазначається: «Під час дії воєнного стану вам не обов’язково подавати декларації будь-якого виду. Натомість після закінчення війни в посадовців є ще 3 місяці на подання декларації без порушення вимог строку. Отож, вам не обов’язково подавати декларації, поки триває війна».

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7058

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17324

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106696

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді