Правопорушники будуть швидше відбувати покарання у вигляді громадських робіт – ініціатива Кабміну

Також Уряд вносить зміни у порядок сплати за витрати, повʼязані з виконанням судового рішення.

покарання у вигляді громадських робіт – зміни

Калькулятор штрафів

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді два законопроєкти (реєстр. № 9148 та № 9149) про внесення змін щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт.

Планується внести зміни:

  • до Кодексу України про адміністративні правопорушення,
  • до Кримінального кодексу України,
  • до Кримінального процесуального кодексу України.

Що пропонується

  1. Збільшити виконання громадських робіт до 8 годин, що надасть можливість правопорушникам (засудженим) швидше відбути це адміністративне стягнення (покарання). Графік щоденного виходу на роботу порушника пропонується встановлювати власником підприємства, установи, організації спільно із порушником з урахуванням часу роботи (навчання) порушника на основній роботі.
  2. Надати можливість відбувати громадські роботи в межах всього міста або області, за умови забезпечення транспортування порушників на обʼєкт та у зворотному напрямі.
  3. Призначати громадські роботи як основне, так і додаткове покарання, що дозволить збільшити виховний вплив на засуджених через суспільно корисну роботу.
  4. Застосувати нові підходи до виконання покарання у виді штрафу.

Також у законопроєкті № 9149 пропонуються наступні зміни:

  1. Засуджені до покарань у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт та звільнені від відбування покарання з випробуванням сплачують витрати, повʼязані з виконанням судового рішення. Максимальний розмір витрат на виконання судового рішення не може перевищувати 50% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Розмір та види витрат, пов’язаних з виконанням судового рішення та порядок їх сплати має встановлювати Міністерство юстиції України.
  2. Поєднати повноваження уповноваженого органу з питань пробації та державної виконавчої служби. Залучити органи державної виконавчої служби для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання лише у разі, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника.
  3. Доповнити перелік покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, на які поширюється пробація, покаранням у виді штрафу.
  4. Визначити уповноважений органу з питань пробації стягувачем за рішеннями, прийнятими у кримінальних провадженнях, якими призначено покарання у виді штрафу.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7079

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17378

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді