ПФУ повідомив про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Проводити перерахунок пенсіонерам, які продовжують працювати, вимагає ч. 4 ст. 42 Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Калькулятор стажу

Такий перерахунок з квітня 2018 року проводиться автоматично без звернення пенсіонерів. З 1 квітня 2023 року робиться перерахунок пенсіонерам, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку. На цю дату у них має бути 24 місяці страхового стажу, або ж два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

Право на перерахунок визначається й страховим стажем, набутим у січні – лютому 2023 року. Відомості про нарахування та сплату ЄСВ будуть відображені в Держреєстрі орієнтовно в середині наступного кварталу. Після подання звітності за І квартал 2023 року та надходження відомостей про сплату ЄСВ, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено невідкладно.

Пенсійоний фонд України наголошує, що дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною – 1 квітня 2023 року.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50680

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75244

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79422

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді