Довідка-розрахунок на виплату зарплати – коли можна сплатити меншу суму ЄСВ

За законом «Про ЄСВ» банки приймають документи на виплату зарплати, тільки за умови подання документів на перерахування ЄСВ.

довідка-розрахунок на виплату зарплати ЄСВ

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Експерт журналу «Головбух: Праця та Зарплата» пояснює, що закон передбачає три випадки, коли сума ЄСВ, що підлягає перерахуванню, може бути меншою за п’яту частину суми коштів для виплати зарплати:

  1. Зарплата працівників перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ (у 2023 році – 100 500 грн).
  2. На підприємстві працюють особи з інвалідністю. На суму їхньої зарплати нараховують ЄСВ за ставкою 8,41% – за наявності документів, що підтверджують інвалідність працівників.
  3. Підприємство має переплату з ЄСВ.
ЧИГИР Ірина експерт з обліку та оподаткування, Київ
Подавати довідку-розрахунок не доведеться, якщо раніше сплатили або перерахували ЄСВ з рахунку в іншому банку. Наприклад, роботодавець не розрахувався з працівниками за квітень 2023 року, зате вчасно сплатив страхові внески. Для того щоб отримати кошти на виплату заборгованості за зарплатою, йому достатньо подати до установи банку копії платіжних доручень про перерахування відповідних сум ЄСВ. Тоді банк видасть кошти на виплату зарплати без довідки-розрахунку.

В експертному матеріалі отримаєте відповіді на такі питання: 

  • коли складати довідку-розрахунок?
  • за яких умов можна не подавати?
  • коли дозволено сплатити менший ЄСВ?
  • як заповнити довідку в тих чи тих ситуаціях?

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
324

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18772

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді