В Раді зареєстровано законопроєкт про накопичувальне пенсійне забезпечення

Проєкт закону внесено за підписами керівництва Верховної Ради та профільного комітету.

закон про накопичувальне пенсійне забезпечення

Калькулятор стажу

В Верховній Раді 17 квітня зареєстровано законопроєкт № 9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення.

Законопроєкт передбачає обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення для всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. Майбутній закон в разі прийняття зобов’язує роботодавців сплачувати пенсійні внески на користь найманих працівників:

За рахунок Держбюджету такі внески будуть співфінансуватися на паритетних засадах до 3%. Такі ж умови співфінансування пропонуються для ФОП та самозайнятих осіб.

Що ще передбачає закон про накопичувальне пенсійне забезпечення

  1. Розмір ЄСВ залишається незмінним, а накопичувальний внесок буде включається до складу ЄСВ.
  2. За бажанням працівника розмір його самостійних внесків може бути збільшено.
  3. Комбінована система накопичувального пенсійного забезпечення передбачає акумулювання внесків в державному уповноваженому пенсійному фонді і діє до кінця 2025 року. Після цього учасник системи обирає для себе буд-який авторизований недержавний пенсійний фонд,
  4. Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами.
  5. Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.
  6. Авторизація компаній з управління активами, зберігачів, недержавних пенсійних фондів, адміністраторів буде здійснюватись відповідно до вимог відбору.
  7. Державним регулятором на цьому ринку буде Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
  8. З 2026 року передбачена можливість для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.
  9. Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти.
  10. Інвестиційна обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені Законопроектом виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.

 

В Раді зареєстровано законопроєкт про накопичувальне пенсійне забезпечення

 

Проєкт закону внесено за підписами керівництва Верховної Ради та профільного комітету.

 

В Верховній Раді 17 квітня зареєстровано законопроект №9212 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41768 про накопичувальне пенсійне забезпечення.

 

Законопроект передбачає обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення для всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. Майбутній закон в разі прийняття зобов’язує роботодавців сплачувати пенсійні внески на користь найманих працівників:

 

1% від розміру заробітної плати у 2023 році,

 

1,5 % у 2024 році,

 

2 % у 2025 році працівників.

 

За рахунок Держбюджету такі внески будуть співфінансуватися на паритетних засадах до 3%. Такі ж умови співфінансування пропонуються для ФОП та самозайнятих осіб.

 

Що ще передбачає закон про накопичувальне пенсійне забезпечення

 

Розмір ЄСВ залишається незмінним, а накопичувальний внесок буде включається до складу ЄСВ.

 

За бажанням працівника розмір його самостійних внесків може бути збільшено.

 

Комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, діє до кінця 2025 року. Після цього учасник системи обирає для себе буд-який авторизований недержавний пенсійний фонд,

 

Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами.

 

Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

 

Авторизація компаній з управління активами, зберігачів, недержавних пенсійних фондів, адміністраторів буде здійснюватись відповідно до вимог відбору.

 

Державним регулятором на цьому ринку буде Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

 

З 2026 року передбачена можливість для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

 

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти.

 

Інвестиційна обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені Законопроектом виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69422

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50685

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75254

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79425

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді