Зобов’язання та кредит за операціями зі ставкою ПДВ 7%: як нараховувати

Теми:
Знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується до операцій, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року.
Бухгалтерські калькулятори - онлайн розрахунок ►►►
Зобов’язання та кредит за операціями зі ставкою ПДВ 7%: як нараховувати

У зв’язку із запровадженням з 1 січня 2021 року зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% до відповідних операцій не встановлюється будь-яких обмежень чи обов’язку здійснення коригувань чи перерахунків сум податку, віднесених до податкового кредиту, незалежно від дати здійснення операційта дати їх використання.
Таким чином, у разі придбання із сплатою ПДВ за ставкою 20% товарів/послуг, що використовуються для надання пільгових послуг, суми податкового кредиту формуються за загальновстановленими правилами, виходячи з сум податку, вказаних в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.
Платникам податків, які здійснюють одночасне постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню ПДВ за ставками 20, 7 або 0%, та які звільняються від оподаткування, слід враховувати, що нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до ст. 199 Кодексу має здійснюватися виходячи із ставки податку, яка застосовувалася при придбанні таких товарів/послуг.
За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2377

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58779

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді