Якими документами підтвердити знищення або пошкодження орендованого майна

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
ФДМУ роз’яснив щодо документів, які підтверджують факт знищення або пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії.

знищення орендованого майна

Калькулятор штрафів

Фонд держмайна роз’яснив, що зменшити розмір орендної плати, у т. ч. призупинити її нарахування, може орендодавець на підставі заяви орендаря, до якої додані документи, що підтверджують факт знищення/пошкодження орендованого майна.

Документами, які підтверджують знищення майна, можуть бути матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ України, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо. Зазначене підтверджує правова позиція Верховного Суду у постанові від 17.01.2019 (справа за № 708/254/18).

Фонд держмайна зазначає, що для підтвердження факту знищення або істотного пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії рф, необхідно використовувати документи, оформлені згідно з:

  • Порядком виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, пов’язаних з пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою КМУ від 19.04.2022 № 473;

  • Порядком проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою КМУ від 12.04.2017 № 257.

Призупинення нарахування орендної плати повинно бути здійснено на період не можливості користування об’єктом оренди, зокрема у разі істотного пошкодження, через обставини, за які орендар не відповідає, до відновлення відповідного об’єкта оренди, в т. ч. у разі необхідності після проведення капітального ремонту.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4203

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24053

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді