Нацбанк змінив правила онлайн-платежів – буде посилена автентифікація користувачів

НБУ повідомив про зміни в онлайн-розрахунках, які запроваджуютьс для зниження ризиків шахрайства.

нові правила онлайн-платежів

Калькулятор штрафів

За рішенням правління Національного банку надавачі платіжних послуг застосуватимуть посилену автентифікацію користувачів під час: 

  • отримання ними дистанційного доступу до рахунків;
  • ініціювання дистанційної платіжної операції;
  • будь-яких інших дій у разі підозри вчинення шахрайства чи інших неправомірних дій (або існування такого ризику).

Після посиленої автентифікації надавач платіжної послуги має створити унікальний код автентифікації, який дає змогу пов’язувати операцію на певну суму і конкретного отримувача. Цей код повинен прийматися надавачем платіжних послуг щоразу під час отримання користувачем доступу до рахунку, ініціювання дистанційної платіжної операції тощо.

Зараз під час онлайн-розрахунків було достатньо інформації про платіжну картку і одноразового пароля, тепер необхідно буде використовувати як мінімум два елементи захисту, які підтверджують, що платіж саме власник платіжного інструмента, а не шахрай. НБУ жодним чином не обмежує учасників платіжного ринку у виборі технологічних рішень для посиленої автентифікації.

Регулятор також:  

  • зобов’язав надавачів платіжних послуг упровадити механізми та процедури виявлення несанкціонованих або шахрайських дій з урахуванням значної кількості факторів ризику (зокрема, списків пошкоджених або викрадених елементів автентифікації; поширених сценаріїв платіжного шахрайства; ознак зараження зловмисними програмами тощо);
  • посилив безпеку платіжних операцій, установивши заходи безпеки, вимоги до використання кодів автентифікації та до динамічного пов’язування платіжної інформації та коду;
  • визначив захист елементів посиленої автентифікації та засобів дистанційної комунікації і програмного забезпечення, пов'язаних з їх обробкою; 
  • установив вимоги до незалежності елементів посиленої автентифікації;
  • визначив вичерпний перелік випадків, коли надавачі платіжних послуг мають право не вимагати застосування посиленої автентифікації користувача;
  • установив вимоги щодо захисту конфіденційності та цілісності індивідуальної облікової інформації користувачів;
  • визначив вимоги до електронної взаємодії між суб’єктами платіжних операцій та до заходів безпеки під час електронної взаємодії.

Нові вимоги НДУ поширюються на всіх надавачів платіжних послуг – банки, платіжні установи, філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, фінансові установи, що мають право на надання платіжних послуг, оператори поштового зв’язку, надавачі нефінансових платіжних послуг, Національний банк України, інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Постанова правління НБУ набирає чинності з 10 травня 2023 року, крім вимог до електронної взаємодії між суб’єктами платіжних операцій та відповідних заходів безпеки, що наберуть чинності з 01 серпня 2025 року – одночасно з уведенням у дію глави 4 розділу IV Закону України «Про платіжні послуги».

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4203

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24053

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді