Регулювання праці керівників: 5 основних нюансів

Серед усіх категорій працівників керівники заслуговують особливої уваги. На топ-менеджерів поширюються всі основні трудові гарантії, хоча специфіка їх діяльності зумовлює певні винятки і доповнення.

Організація роботи бухгалтерської служби - спробувати БЕЗПЛАТНО

Регулювання праці керівників: 5 основних нюансів

Можна виділити 5 головних особливостей в регулюванні праці керівників:

1) Допускається укладення з керівниками контракту або цивільно-правового договору. Керівників можна наймати на більш гнучких умовах, аніж пересічних працівників, зокрема, шляхом укладення контракту.

2) Можливість залучення керівників до роботи на умовах ненормованого робочого дня. Специфіка виконуваної керівниками функції дозволяє дійти висновку, що вони можуть працювати на умовах ненормованого робочого дня.

3) Особливості матеріальної відповідальності керівників. За шкоду, заподіяну підприємству при виконанні трудових обов'язків, працівники несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ст. 132 КЗпП). Відповідальність за не одержаний підприємством прибуток може бути покладена лише на працівників, що є посадовими особами (ст. 130 КЗпП).

4) Законодавством визначено діяльність, несумісну з посадою керівників. Керівники державних підприємств, установ, організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

5) Передбачено додаткові підстави і спрощений порядок звільнення керівників. На вимогу профспілкового представника власник повинен розірвати трудовий договір з керівником підприємства, якщо він порушує законодавство про працю (ст. 45 КЗпП). Додатковою підставою звільнення керівників є одноразове грубе порушення трудових обов'язків (пункт 1 частини 1 статті 41 КЗпП).

За матеріалами ДЦЗ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді