Чи можливе перенесення відпустки без згоди працівника

Держпраці коментує, чи має право роботодавець без згоди працівника перенести щорічну відпустку, термін якої визначено графіком.

щорічна відпустка

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

Згідно зі статтею 80 КЗпП перенесення щорічної відпустки за ініціативою роботодавця є винятком із загальних правил. Такі діїї можливі:

  • тільки за письмовою згодою працівника;
  • за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником);
  • у випадках, коли надання відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на робочому процесі підприємства, установи, організації;
  • за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році;
  • основна частина щорічної відпустки становитиме не менше 14 календарних днів.

Тому роботодавець не має право без згоди працівника переносити його щорічну відпустку на інший період.

Фахівці Держпраці зазначають, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури (частина 2 ст. 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93575

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
225513

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5189

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58004

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді