Зупинка діяльності підприємства – які права працівників під час простою

Держпраці інформує про права працівників у разі тимчасового призупинення діяльності підприємства.

права працівників під час простою

Норми тривалості робочого часу 2023

Зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами – це простій (згідно із статтею 34 Кодексу законів про працю).

Простій може стосуватися як окремого працівника, так і певної категорії працівників, дільниці, цеху чи всього підприємства в залежностя від обставин. Причиною простою може бути:

  • технічна несправність обладнання,
  • відсутність електрики,
  • зупинення виробництва,
  • відсутність матеріалів,
  • обмеження ресурсів тощо.

Які права працівників під час простою та зупинки підприємства

  1. Працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві або в установі на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.
  2. Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
  3. Відпустка без збереження заробітної плати за ініціативи роботодавця у зв’язку із призупиненням діяльності підприємства або зменшенням виробництва не допускається. Такі відпустки надаються виключно за ініціативи працівника на підставі його особистої заяви.

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді