Робота старост в громадах буде вдосконалена Верховною Радою

В парламенті готують зміни до законодавства, яке регулює діяльність старост в громадах.

закон робота старост в громадах

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Презентація зміненого закону запланована вже на липень 2023 року, повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«За період повномасштабної війни старости в громадах ще більше перетворились на людей, які можуть та роблять все, що не встигають інші представники влади на території. З іншого боку війна та, як наслідок, суттєві демографічні зміни, зробили в деяких місцинах норми законодавства про старостинські округи такими, що неможливо виконати. Вже в липні ми плануємо презентувати точковий законопроект, що покращить поточне регулювання», – вважає він.

Які цілі майбутнього законопроєкту:

  • унормувати проблеми, пов'язані із мобілізацією старост (зараз у разі мобілізації старости округи залишаються без старост, а процедура заміни не передбачена);
  • запровадити більш гнучкий підхід щодо формування округів на територіях, що були в зоні бойових дій, під окупацією або знелюднені внаслідок війни;
  • зробити більш чіткою процедуру призначення старост.

Нагадаємо, в травні Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Новий закон передбачає:

Розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування.

  1. Закріплення принципу політичної неупередженості службовців місцевого самоврядування, із збереженням за ними конституційного права обиратися та гарантій передбачених виборчим законодавством.
  2. Закріплення повноважень керівника служби в органах місцевого самоврядування;
  3. упорядкування проведення відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування.
  4. Опублікування оголошення про конкурс та результатів його проведення через Єдиний портал вакансій публічної служби.
  5. Оновлення порядку формування складу конкурсної комісії.
  6. Запровадження щорічного оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування.
  7. Оновлення порядку професійного розвитку службовців місцевого самоврядування.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7238

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4271

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24261

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді