ВРУ збільшила тривалість відпусток для військових

Парламент схвалив законопроєкт №9378 щодо збільшення кількості днів основної відпустки, які можуть отримати військовослужбовці під час дії воєнного стану.

ВРУ збільшила тривалість відпусток для військових

Калькулятор днів щорічної відпустки

Верховна Рада України підтримала прийняття Закону України «Про внесення змін до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо відпусток військовослужбовців» (проєкт Закону за реєстр. № 9378).

Своїм рішенням парламент збільшив кількість днів відпустки, які можуть бути надані військовослужбовцю в період дії воєнного стану – з 10 до 30 днів (без урахування часу на дорогу). Крім того, відтепер відпустка за сімейними обставинами у кількості 10 днів буде надаватися разом з відповідним грошовим забезпеченням.

До прийняття Закону військовослужбовець протягом року міг отримати відпустку в сумі не більше 20 календарних днів:

  • 10 днів основної відпустки;
  • 10 днів відпустки за сімейними обставинами.

При цьому до днів відпустки не включався час, який витрачався на дорогу з місця служби додому та назад у військову частину.

Після підписання закону Президентом військовослужбовці всіх видів військової служби зможуть отримати щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів за повний рік служби, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин тривалістю не більш як 10 календарних днів. При цьому парламентарі передбачили додаткові дні на дорогу до місця проведення відпустки та назад (у сумі не більше 4 діб в обидві сторони).

Під час вказаних відпусток за військовослужбовцями зберігається грошове забезпечення.

Слід зауважити, що щорічна основна відпустка надається частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Це необхідно для забезпечення обороноздатності відповідних підрозділів та Збройних Сил України загалом.

Уведення в дію положень Закону підвищить моральний стан військових, забезпечить воїнів України додатковим відпочинком, додасть радісних днів мільйонам родин військовослужбовців. 

Джерело: офіційний сайт Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93785

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229122

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5332

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді