З 1 липня – продаж доступних ліків знов за електронним рецептом

З 1 липня 2023 року препарати за програмою «Доступні ліки» відпускатимуться лише за електронним рецептом.

З 1 липня повертається продаж доступних ліків за електронним рецептом

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

«Доступні ліки» — урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів.

З 1 липня норма, згідно з якою «доступні ліки» відпускатимуться лише за електронним рецептом, повертається, а паперовий рецепт продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії. Разом з тим, на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт. 

З початку 2023 року «доступні ліки» за електронним рецептом отримали вже більш як 1,5 млн українців. За період повномасштабної війни (з березня 2022 р. по червень 2023 р.) було погашено 14 млн електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». Лише за останні 30 днів понад 50 тис. пацієнтів вперше отримали електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».

Впровадження електронних інструментів дозволяє більш ефективно управляти програмою «Доступні ліки», розуміти, які запити та потреби є на рівні держави, і відповідно більш ефективно розподіляти бюджетні кошти.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді