Як вступнику підтвердити статус дитини учасника бойових дій чи дитини загиблих Захисників і Захисниць України

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
МОН звернулось до Міноборони за роз’ясненням щодо документів, які можуть використовувати учасники бойових дій, діти учасників бойових дій, діти загиблих Захисників і Захисниць Українипід під час вступу на навчання до закладів освіти на пільгових умовах.

документи статус дитини учасника бойових дій

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Міноборони роз’яснило, які документи можуть використовувати під час вступу на навчання до закладів освіти учасники бойових дій або діти учасників бойових дій, а також які документи, окрім документа, що підтверджує загибель (зникнення безвісти) одного з батьків, можуть використовуватися у якості підтвердження належності до цієї категорії вступників на навчання, якщо ці документи неможливо отримати з різних причин в умовах воєнного стану.

Документом, який підтверджує статус особи, яку визнано учасником бойових дій, на підставі якого надаються відповідні пільги і компенсації, є посвідчення учасника бойових дій (п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою КМУ від 12.05.1994 № 302).

Водночас, фахівці Міноборони вважають, що окрім цього посвідчення, підтвердженням визнання особи учасником бойових дій може слугувати:

  • рішення (витяг з протоколу) відповідної комісії, уповноваженої щодо розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій;
  • рішення міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ще одним із документів може бути Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України за формою згідно з додатком 6 до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 № 413, оскільки вона є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій.

Стосовно дітей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (частина перша статті 10! Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») у разі відсутності посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України» пропонується, також, як варіант, розглянути можливість використання у якості підтвердження належності до цієї категорії таких документів:

  • витягу з наказу про виключення військовослужбовця із списків особового складу у зв’язку із смертю/ з визнанням судом безвісно відсутнім як такого, що загинув/зник безвісти при захисті Батьківщини;

  • свідоцтва про смерть військовослужбовця;

  • рішення суду про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім чи оголошення його померлим;

  • сповіщення сім’ї за формою згідно з додатком 37 до Інструкції з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України, затвердженого наказом Міноборони від 15.09.2022 № 280;

  • постанови військово-лікарської комісії про причинний зв’язок смерті військовослужбовця із захистом Батьківщини — якщо військовослужбовець помер внаслідок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва), пов’язаних із захистом Батьківщини.

Із листа Міноборони від 13.06.2023 № 220/6679, який додано до листа Міносвіти від 27.06.2023 № 3/3279-23

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3481

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13839

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді