Кому з держслужбовців дозволено працювати за сумісництвом, а кому — ні?

Фахівці Держпраці розповіли, на яких держслужбовців поширюються обмеження роботи за сумісництвом чи суміщенням з іншими видами діяльності.

Обмеження для сумісництва та суміщення для держслужбовців встановлює Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700).

Відповідно до статті 25 Закону № 1700 особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не мають права:

  • займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України;
  • входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, передбачених законодавством, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Ці обмеження не поширюються лише на депутатів місцевих рад (крім тих, які здійснюють свої повноваження у відповідній раді на постійній основі) і присяжних.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7015

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17221

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106487

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді