Громади зможуть робити закупівлі для ЗСУ – проєкт закону

У Раді зареєстровані два законопроєкти, які дозволяють органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану.

Громади зможуть робити закупівлі для ЗСУ

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

У зв’язку з повномасштабною збройною агресією рф проти України актуалізувалось питання підтримки, у тому числі матеріальної, органами місцевого самоврядування сектору безпеки і оборони. В національному законодавстві відсутні чіткі та прозорі механізми забезпечення можливості долучення органів місцевого самоврядування до матеріального забезпечення ЗСУ(крім підрозділів територіальної оборони) в умовах воєнного стану.

Для реалізації зазначеного у Верховній Раді зареєстровані законопроєкти:

  • № 9559 від 04.08.2023 –проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану. Метою прийняття проєкту Закону є удосконалення правових умов, зокрема щодо розширення переліку делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад в галузі оборонної роботи, а також надання можливості проводити пленарні засідання місцевих рад, засідання виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій в режимі відеоконференції або аудіоконференції (дистанційне засідання), крім питань, що потребують таємного голосування, у період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування;
  • № 9560 від 04.08.2023 – проєкт Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки органами місцевого самоврядування сектору безпеки та оборони. Метою прийняття проєкту Закону є удосконалення правових умов здійснення видатків місцевих бюджетів на заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення, а також заходи з матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану.

У законопроєктах передбачена можливість проводити пленарні засідання місцевих рад, засідання виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій в режимі відеоконференції або аудіоконференції (дистанційне засідання) у період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування. Також в перехідні положення додано норму, що діє на всі закупівлі для сектору безпеки і оборони, що здійснили ОМС починаючи з 24.02.2022 року.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1214

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4798

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4244

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35721

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді