Комунальне некомерційне підприємство охорони здоров’я: ознака неприбутковості

Відповідно до статті 62 Господарського кодексу України (ГК) підприємство — це самостійний суб’єкт господарювання, який створює компетентний орган державної влади або орган місцевого самоврядування, або інші суб’єкти. Його призначення — задовольняти суспільні та особисті потреби шляхом систематичної виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності з урахуванням норм ГК та інших законів.

Підприємства створюють як для підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні діяють підприємства, зокрема, таких видів:
  • комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;
  • спільне комунальне підприємство, що діє на договірних засадах спільного фінансування (утримання) відповідними територіальними громадами — суб'єктами співробітництва (ст. 63 ГК).
Правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров’я в Україні визначають Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.92 № 2801-XII (далі — Основи № 2801).

Залежно від форми власності заклади охорони здоров’я утворюються та функціонують як державні, комунальні, приватні чи засновані на змішаній формі власності (ст. 16 Основ № 2801).

За організаційно-правовою формою заклади охорони здоров’я комунальної власності функціонують як комунальні некомерційні підприємства або комунальні установи.

Якщо заклади охорони здоров’я комунальної власності, перетворені на некомерційні підприємства, повністю утримуються за рахунок місцевого бюджету та відповідають вимогам, зазначеним у пункті 133.4 Кодексу, то таких юридичних осіб включають до Реєстру неприбуткових установ та організацій за кодом ознаки неприбутковості 0031 «Бюджетні установи».

Джерело: Лист ДФСУ від 21.05.2018 №17389/6/99-99-15-02-02-15

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24262

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29582

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді