Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію поштовим переказом

Пенсіонери, які знайшли прихисток за кордоном, зможуть отримувати виплати шляхом міжнародного поштового переказу.

Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію міжнародним поштовим переказом

Калькулятор індексації зарплати

Це стане можливим завдяки експериментальному проєкту, який 11 серпня схвалив Уряд. Відповідний проєкт постанови підготовлено Мінсоцполітики за результатами нарад з обговорення проблемних питань громадян України, які тимчасово перебувають у Польщі. У межах експериментального проєкту передбачено здійснення виплат міжнародним поштовим переказом АТ «Укрпошта» пенсій і грошової допомоги одержувачам, які тимчасово перебувають за межами України. Новація спростить отримання пенсії й інших видів грошової допомоги тим громадянам, які в Україні одержували їх поштою та не мали поточних рахунків, відкритих в уповноважених банках.

Для цього особі необхідно буде надіслати до АТ «Укрпошта» відповідну заяву у паперовій або електронній формі. Скористатися послугою з виплати та доставки пенсій чи грошової допомоги за кордоном першочергово зможуть українці у Польщі. За необхідності експеримент буде запроваджено й в інших країнах. Такі послуги для громадян України за кордоном будуть безоплатними.

Задля реалізації експериментального проєкту 10 серпня були внесені зміни до постанови Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24 лютого 2022 року № 18. Вони дають змогу АТ «Укрпошта» здійснювати такі перекази.

Джерело: офіційний сайт Мінреінтеграції

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50680

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75244

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79422

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді