Новації у реєстрації ПН/РК у ЄРПН

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У Єдиному державному реєстрі НПА зареєстрували зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

новації у реєстрації податкової накладної

Калькулятор штрафів

Мінфін затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Порядок). Їх внесено наказами від 14.07.2023 № 394 та від 04.08.2023 № 428, які не набрали чинності.

У Порядку уточнили, що платник ПДВ, який склав податкову накладну (ПН)/ розрахунок коригування (РК), реєстрацію яких зупинено, може подати інші документи, що підтверджують зазначену у них інформацію, а не лише ті, що визначає пункт 5 Порядку.

У разі, коли у квитанції до ПН/РК зазначено код товару / послуги згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності / умовним кодом товару / Державним класифікатором продукції та послуг, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник ПДВ має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець), для чого:

  • отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через електронний кабінет в електронній формі з накладенням КЕП;
  • постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням КЕП до контролюючого органу;
  • отримувачу (покупцю) надходить в електронний кабінет інформація щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду комісією регіонального рівня таких пояснень та копій документів.

Зверніть увагу, усе листування відбувається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог ПК та Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», зокрема:

платник ПДВ надсилатиме:

  • письмові пояснення та копії документів, які необхідні для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;

контролюючий орган надсилатиме:

  • рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;
  • повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;
  • рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47625

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді