Працюючі жінки: права, пільги та гарантії

Глава 12 КЗпП визначає норми, які регулюють працю жінок. У главі визначені основні права та встановлені обмеження, за якими забороняється застосування праці жінок.

Працюючі жінки: права, пільги та гарантії

У статті 174 КЗпП та статті 10 Закону «Про охорону праці» визначені обмеження щодо застосування праці жінок, в тому числі й щодо підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Ще одна «нежіноча» справа — це робота у нічний час. Так, відповідно до ст. 175 КЗпП залучення жінок до робіт у нічний час не допускається.

Однак із цього правила є два винятки:

1) жінки, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї;

2) в галузі народного господарства, де це викликано особливою необхідністю і дозволено як тимчасовий захід.

Однозначною є заборона роботи вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років у нічний, надурочний час, робіт у вихідні дні і направлення у відрядження (ст. 55, ст.63 та ст. 176 КЗпП).

Залучення до понаднормових робіт, або направлення у відрядження жінок, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, можливе тільки за їх згодою.

За матеріалами Держпраці

Працюючі жінки: права, пільги та гарантії
ЛЮДМИЛА КРАВЧЕНКО,керівник експертної групи Експертус Головбух
Що робити, коли премія припадає на період відрядження?

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді