Опубліковано проєкт ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту»

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури 10.08.2023 затвердило нові будівельні норми щодо будівництва захисних споруд цивільного захисту.

ДБН Захисні споруди цивільного захисту

Калькулятор індексації зарплати

За цими нормами в житлових і громадських будинках, у т. ч. школах, садочках та лікарнях, мають будуватись захисні споруди цивільного захисту та споруди подвійного призначення, призначені для захисту населення від небезпек, що можуть виникнути внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних (бойових) дій або терористичних актів.

ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» має на меті забезпечити максимальну кількість населення сучасними, надійними та інклюзивними укриттями. Його не застосовуватимуть на споруди, призначені для укриття:

  • особового складу військових підрозділів ЗСУ, Нацгвардії, інших утворених відповідно до законів військових формувань;
  • персоналу установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, воєнізованих формувань ДКВС;
  • засуджених та осіб, узятих під варту, які утримуються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС.

ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» розроблений робочою групою до якої увійшли експерти Мінінфрастури, Міноборони, ДСНС, Мінсоцполітики, МОН та МОЗ, проектних та науково-дослідних інститутів, фахівці з санітарної та пожежної безпеки, практикуючі архітектори і конструктори, експерти, забудовники, представники громадських організацій. Була проведена складна та важлива робота з вивчення зарубіжного досвіду щодо проєктування та будівництва укриттів, проаналізовано наслідки наявних руйнувань забудови, уточнені методики та зроблені відповідні розрахунки.

Крім встановлення вимог щодо захисних властивостей укриттів особлива увага була приділена інклюзивності. Ключова мета цього – забезпечити доступність для всіх верств населення.

Ці Норми не виключають можливість використання уточнених або підвищених вимог до захисних споруд та СПП, при цьому зниження встановлених в цих Нормах вимог не допускається.

Ознайомитись із проєктом ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту», які затверджено, можна за посиланням.

Протягом одного місяця ДБН В.2.2-5:2023 буде зареєстрований в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва, а їх контрольний примірник буде доступний у вільному безоплатному доступі для використання під час проєктування.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інвентаризації – зразок від експерта

Наказ про проведення інвентаризації – документ, що встановлює порядок проведення установою щорічної інвентаризації напередодні складання нею річної звітності. Скачайте наш зразок наказу про проведення інвентаризації у році.
135602

Первісна вартість основних засобів: зразок картки обліку та рахунки

Первісна вартість основних засобів: ➤ що таке первісна вартість ОЗ ➤ як її визначити ➤ з чого складається ➤ зміна первісної вартості основних засобів ➤ ГОТОВІ ЗРАЗКИ проведень для обліку незавершених капінвестицій картки аналітичного обліку капінвестицій.
59350

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11595

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді