Рада готує новий закон про своєчасну виплату заробітної плати

Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вважає за доцільне розпочати роботу над розв’язанням питання своєчасної виплати заробітної плати в Україні, яка згідно з практикою Європейського суду з прав людини є правом приватної власності.

b11.jpg

Калькулятор індексації зарплати

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проєкт Закону № 9510 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Автори законопроєкту наголошують: своєчасне отримання заробітної плати за відпрацьовані дні в повному обсязі — конституційне право працівників. Однак ще до широкомасштабного вторгнення 129,5 тисяч українців не отримали заробітну плату вчасно, а заборгованість перед ними сягнула 3,1 млрд гривень. Через неотримання заробітної плати людина потрапляє у складні життєві обставини. А неможливість, зокрема, сплачувати кошти за спожиті комунальні послуги призводить до невиплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств.

Що змінює закон

Законопроєкт пропонує закріпити на законодавчому рівні норми, які:

  • забезпечують належний законодавчий захист права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю;
  • гарантують працівнику отримання адекватної грошової компенсації збитків, понесених ним внаслідок порушення строків її виплати;
  • посилюють відповідальність роботодавця за затримку заробітної плати;
  • забезпечують створення гарантійної установи задля посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

«Керівники підприємств несуть кримінальну відповідальність за несплату заробітної плати. Однак засуджених за цей злочин майже нема. Таким чином відповідна норма Кримінального процесуального кодексу не працює. З іншого боку заборгованість по заробітній платі постійно зростає. Водночас підприємств, які не виплачують заробітну плату через банкрутство не так багато. Більшість підприємств, які не виплачують своєчасно зарплату знаходяться в державному секторі. А тому відповідальна за таку невиплату держава. Так каже Європейський суд з прав людини. Маємо забезпечити верховенство права», — наголосила голова Комітету Галина Третьякова..

Експерти профспілкового середовища повідомляють, що надалі прийняття законопроєкту:

  • зробить економічно невигідним для роботодавця затримувати зарплату;
  • створить умови для скорочення обсягів наявної заборгованості з її виплати;
  • підвищить рівень економічного захисту працівника у випадку невчасної оплати праці;
  • забезпечить створення механізму компенсації заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Реалізація запропонованих проєктом Закону за реєстр. № 9510 норм сприятиме наближенню законодавства України до європейських трудових стандартів та виконанню завдань, визначених Європейською Комісією в Аналітичному звіті про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5505

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10884

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43869

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83914

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2441

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді