Готуються законодавчі зміни щодо ЄСВ

Кабмін зареєстрував у Раді проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування».

2.jpeg

Калькулятор стажу

Законопроєкт № 10017 має на меті приведення законодавчих актів України у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 № 2620-ІХ.

Проєктом Закону пропонується:

  • внести зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», «Про охорону праці», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про запобігання корупції», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про прокуратуру», «Про відкритість використання публічних коштів», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», передбачивши виконання Пенсійним фондом України та його територіальними органами функцій уповноваженого органу у сферах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; 
  • внести зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», якими виключити застарілі норми та визначити, що посадові особи служби державної охорони природно-заповідного фонду України підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Реалізація таких змін не звужуватиме права застрахованих осіб, установлені чинним законодавством;
  • внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими встановити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання/перебування застрахованої особи в порядку, встановленому КМУ тощо.

Джерело: Telegram-канал Тараса Мельничука

від 21.09.2022 № 2620-ІХ

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18520

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
94

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді